You are currently viewing Ο χαρταετός της Καθαράς Δευτέρας.

Ο χαρταετός της Καθαράς Δευτέρας.

Χαρταετός με χρωματιστά φιογκάκια στην ουρά.

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όλα τα παιδιά ανυπομονούν να πετάξουν τον χαρταετό τους! Χαρταετοί μεγάλοι, μικροί, με διάφορα χρώματα και σχέδια, με τις ζωηρές ουρές τους, όλοι έχουν τη θέση τους στο γαλανό ουρανό. Μέχρι τότε όμως εξασκούμε τη λεπτή μας κινητικότητα και τον οπτικό-κινητικό μας συντονισμό με το μικρό μας χαρταετό στο σπίτι!

Τον κατασκευάσαμε με χαρτόνι και ξυλάκια. Στην ουρά του από σπάγκο τοποθετούμε μανταλάκια, στα οποία έχουμε κολλήσει χρωματιστά φιογκάκια από χαρτόνι. Έχουμε φτιάξει κάρτες, επίσης από χαρτόνι, με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Το παιδί καλείται να σχηματίσει σωστά το μοτίβο της κάθε κάρτας.

Το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού!

Ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα δικά μας Κούλουμα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή.

Καλό τριήμερο σε όλους!!