You are currently viewing Οι αρχαίοι μου φίλοι, εκδόσεις Πατάκη.

Οι αρχαίοι μου φίλοι, εκδόσεις Πατάκη.

Η μισή  μου καρδιά είναι αφιερωμένη στην Αρχαιολογία, μιας και είμαι αρχαιολόγος. Όταν ανακαλύπτω λοιπόν παιδικά βιβλία για την αρχαία Ελλάδα ενθουσιάζομαι πολύ. Αν και σε πολλούς φαίνεται περίεργο, τα μικρά παιδιά από την προσχολική κιόλας ηλικία ενδιαφέροντα πολύ να μάθουν για την ελληνική αρχαιότητα και τη μυθολογία.

Αυτή η εξαιρετική σειρά είναι γραμμένη από την αρχαιολόγο Κατερίνα Σέρβη, η οποία μας συστήνει τους αρχαίους της φίλους. Το κάθε βιβλίο ξεχωριστά είναι ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και τις περιοχές που τότε ήταν γεμάτες ζωή και πολιτισμό. Έτσι με το  απλό κείμενο και τις όμορφες εικόνες της Λέλας Στρούτση, τα παιδιά μαθαίνουν τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα. Φανταζόμαστε πως ήταν η καθημερινή ζωή των παιδιών και ποια ήταν τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την κάθε περιοχή.

Εμείς διαβάσαμε την ιστορία από δυο νησιώτες, του Κάρυ από την Σαντορίνη και του Γλαύκου από την Κρήτη. Παρέα τους έκανε ο Λέων από τη Σπάρτη.  Προσπαθήσαμε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στην ενδυμασία τους, τις γιορτές τους, τα έθιμά και την τέχνη κάθε περιοχής. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει ο αντίστοιχος χάρτης και μικρά εικονόλεξα με απλές αλλά σημαντικές πληροφορίες.

Η σειρά απευθύνεται σε παιδάκια ηλικίας 4 ετών και άνω. Όμως θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού ειδικά εκείνους που συναντούν πρώτη φορά το μάθημα της Ιστορίας. Επίσης η σειρά περιέχει και άλλα βιβλία στα οποία αναφέρεται η ζωή από τρία μικρά κοριτσάκια από τις Μυκήνες, την Αίγινα και την Αθήνα. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε κάποια από αυτές τις περιοχές για τις καλοκαιρινές σας διακοπές αξίζει να έχετε μαζί σας το αντίστοιχο βιβλίο!