You are currently viewing Αγαπημένες δραστηριότητες με μέλισσες.

Αγαπημένες δραστηριότητες με μέλισσες.

Η Παγκόσμια Ημέρα της μέλισσας στις 20 Μαΐου ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε πιο πολύ με τις αγαπημένες μας μελισσούλες. Τα παιδιά βιώνουν με τις ίδιες τις αισθήσεις τους το θαύμα της μέλισσας, ενός ωφέλιμου εντόμου για την ζωή ολόκληρου του πλανήτη . Παρακάτω θα δείτε δραστηριότητες με μέλισσες που θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε στο παιδί για αυτό το θέμα.

Η μέλισσα λοιπόν είναι ένα καταπληκτικό έντομο, το οποίο ακόμη και οι αρχαίοι πρόγονοί μας μελετούσαν, θαύμαζαν και αγαπούσαν. Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν σπουδαίος γιατρός στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσε το μέλι ως ένα τρόφιμο–φάρμακο  που έδινε ενέργεια στον άνθρωπο και  του χάριζε πολλά χρόνια ζωής. Επίσης από την αρχαία ελληνική μυθολογία μαθαίνουμε ότι  ο Δαίδαλος κατασκεύασε τα φτερά του γιού του Ίκαρου και τα δικά του από κερί μέλισσας.

Οι λατρεμένες μας μέλισσες ζουν σε κυψέλες. Η κάθε κυψέλη είναι μια πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία. Επίσης η κάθε μέλισσα έχει διαφορετικό ρόλο μέσα στην κυψέλη και χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες, τις εργάτριες, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. Η βασίλισσα ξεχωρίζει από τις άλλες μέλισσες γιατί είναι μεγαλύτερη και έχει κόκκινο χρώμα στο θώρακά της.

1. Σχεδίασε μέλισσες.

Μια εύκολη άσκησουλα για να εξασκήσουμε τη λεπτή μας κινητικότητα και την οπτική μας διάκριση!

Ακολουθούμε, λοιπόν, τη διαδρομή της κάθε μέλισσας μέχρι να βρούμε την ουρίτσα της. Στη συνέχεια το παιδί κολλάει μια κίτρινη ετικέτα και με ένα μαύρο μαρκαδόρο σχηματίζει την μελισσούλα!

Για να προετοιμάσετε την άσκηση χρειάζεται μόνο να σχεδιάσετε τις διαδρομές της κάθε μέλισσες. Μπορείτε να κάνετε την δραστηριότητα με πολλούς τρόπους. Αν δεν έχετε τις ετικέτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαχτυλομπογιές, πομ πον με τέμπερες, μαρκαδόρους, μπατονέτες και οτιδήποτε άλλο υλικό έχει η φαντασία σας.

2. Κυψέλη.

Έχετε καταλάβει πόσο αγαπάμε εγώ και τα παιδιά μου, να παίζουμε με τα βρεφικά παιχνίδια που αποτυπώνουν σχήματα.

Αυτή τη φορά πήραμε το εξάγωνο και σχηματίσαμε κυψέλες πάνω στην κίτρινη πλαστελίνη. Με αυτό τον τρόπο μιλήσαμε για τις μέλισσες και γεμίσαμε τις κυψέλες με κίτρινο ρυζάκι και κίτρινα ρεβίθια!

Με πλαστελίνη επίσης φτιάξαμε μικρές μελισσούλες. Το μαύρο χρωματιστό ρυζάκι μας βοήθησε να φτιάξυμε τις ρίγες τους.

3. Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σήμερα και δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για το πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για την ζωή στον πλανήτη μας! Οι ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν ολοένα και περισσότερο την ύπαρξη των μελισσών. Τι θα γίνει άραγε αν εξαφανιστούν;

Με αφορμή την σημερινή ημέρα φτιάξαμε μια κυψέλη από πλαστελίνη και την γεμίσαμε με “μέλι” από ρύζι και ρεβίθια. Φτιάξαμε πάλι εξάγωνα και μεταφέραμε τα υλικά μας με σέσουλες, κουταλάκια ακόμη και με τα χέρια!
Τα ξύλινα γραμματάκια είναι από το αγαπημένο μου @woodlab21 .

4. Μάθουμε να κόβουμε με το ψαλίδι παρέα με τις μέλισσες.


Με αυτή τη δραστηριότητα τα μικρά νηπιάκια αισθάνονται εμπιστοσύνη στο κράτημα και τη χρήση του ψαλιδιού! Έτσι αναπτύσσουν λεπτές κινητικές δεξιότητες, μαθαίνοντας να κόβουν και να ακολουθούν τις γραμμές!


Σε ένα στρογγυλό χαρτόνι σχηματίζουμε τα μοτίβα που θέλουμε να κόψουμε! Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να κόψουν τα φτερά, τις κεραίες, την ουρίτσα και στη συνέχεια να τα κολλήσουν για να σχηματιστεί η μελισσούλα! Έπειτα τα αφήνετε να κόψουν τη μελισσούλα πάνω στις γραμμές που έχετε σχεδιάσει!

Αυτές ήταν μερικές από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες με μέλισσες.