You are currently viewing Λαζαράκια: Δύο συνταγές.

Λαζαράκια: Δύο συνταγές.

Τα Λαζαράκια είναι μικρά ψωμάκια που θυμίζουν ανθρωπάκι και τα φτιάχνουν παραδοσιακά οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Εμείς συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε λίγες μέρες νωρίτερα γιατί μας αρέσουν πολύ. Για μάτια βάζουμε καρφάκια από γαρύφαλλο, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι φασκιωμένο αλλιώς σπαργανωμένο.  Τα μικρά αυτά ψωμάκια συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Παρακάτω θα βρείτε δύο συνταγές για να φτιάξετε τα λαζαράκια μας. Ή μια είναι νηστίσιμη και η άλλη όχι. Εμείς τις έχουμε δοκιμάσει και τις δύο και μας αρέσουν πολύ!

Υλικά για τα λαζαράκια (νηστίσιμή συνταγή)

200 ml νερό περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

800 γρ. περίπου  αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

80 ml ελαιόλαδο 

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι γλυκού  κανέλα, τριμμένη

100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

50 γρ. σταφίδες, ξανθές

Στικ γαρύφαλλου, για τα μάτια

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι, τη κανέλα, το γαρύφαλλο και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα λείο ζυμάρι.

Στη συνέχεια το αφήνουμε  να φουσκώσει για 1 ώρα.

Έπειτα σε ένα πιάτο ετοιμάζουμε την γέμιση με τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε σε κομμάτια περίπου 50 γρ. και τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα με ένα πλάστη. Απλώνουμε 2 κουταλάκια  από τη γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης και κλείνουμε καλά. Μετά φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.

Τοποθετούμε από 2 γαρύφαλλα για τα μάτια και μεταφέρουμε το λαζαράκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση. Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Υλικά για λαζαράκια 2η συνταγή

200 ml νερό χλιαρό  περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού

200 ml γάλα χλιαρό  περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1 κιλό περίπου  αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

80 ml ηλιέλαιο 

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι γλυκού  κανέλα, τριμμένη

100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

50 γρ. σταφίδες, ξανθές

Στικ γαρύφαλλου, για τα μάτια

Εκτέλεση

Ο τρόπος που τα φτιάχνουμε είναι ο ίδιος με τον παραπάνω.

Tip:

Χρησιμοποιώ σαν γέμιση καστανή ζάχαρη και κανέλλα, η γεύση θυμίζει τα αγαπημένα μας cinnamon rolls και αρέσει πολύ στα παιδιά μου.

Καλή επιτυχία!