You are currently viewing Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες γίνονται γρήγορες και απλές.

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες γίνονται γρήγορες και απλές.

Το καλοκαίρι όλα γίνονται εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο ισχύει  και με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες  απασχόλησης  των παιδιών μέσα στο σπίτι. Στόχος είναι η διασκέδαση, με όσο το δυνατόν λιγότερη προετοιμασία. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή τα παιδιά να παίξουν με τα  χρώματα και τις  τέμπερες. Μόλις ολοκληρώσουν την δραστηριότητα  μπορούν πολύ εύκολα  να ξεπλύνουν όλα τα υλικά που χρησιμοποίησαν και να παίξουν με το νερό που τόσο πολύ τους αρέσει. Να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δημιουργούν αναμνήσεις και τι καλύτερο από το να θυμούνται τα καλοκαίρια της ανεμελιάς και της διασκέδασης.

1. Ψαράκια στην κουζίνα.


Μπήκαμε στην κουζίνα οι κουτάλες μας γέμισαν με χρώμα για να φτιάξουν  χαρούμενα ψαράκια. Για να σχηματίσετε τα ψαράκια θα χρειαστείτε μια τετράγωνη κουτάλα/σπάτουλα και ένα μαχαίρι κουζίνας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το αγαπημένο μας παιδικό μαχαίρι. Βουτήξτε την σπάτουλα σε γαλάζια τέμπερα και σχεδιάστε το σώμα του ψαριού. Με τον ίδιο τρόπο το μαχαίρι θα μας δώσει την χαριτωμένη ουρίτσα του. Στο τέλος τοποθετήστε το ματάκι και το στόμα. Εναλλακτικά τα παιδιά μπορούν να χρωματίσουν την σπάτουλα με πινέλο αντί να την βουτήξουν απευθείας στο χρώμα.  Αν δεν έχετε το μπλε συρματάκι για να σχηματίσετε το στόμα του ψαριού μπορείτε να κόψετε χαρτόνι. Τα ψαράκια μας είμαι έτοιμα για βουτιές!
Tip!!Αποτυπώστε πρώτα την ουρίτσα και μετά το σώμα ψαριού. Αν το κάνετε ανάποδα δεν θα σχεδιαστεί όμορφα το ψαράκι.

2. Τα βραχάκια των αριθμών.Η δραστηριότητα αυτή προέκυψε με αφορμή ένα σπασμένο μας αριθμητήριο! Μαζέψαμε τα στρογγυλά του κομμάτια και τα μετατρέψαμε σε καινούργια παιχνίδια. Ένα από αυτά ήταν αυτά τα βραχάκια. Φανταστήκαμε λοιπόν οτι είναι βοτσαλάκια που ακουμπούν σε μικρά βραχάκια. Έτσι μάθαμε να μετράμε μονάδες εξασκώντας τη λεπτή μας κινητικότητα παράλληλα με την φαντασία μας!
Για να σχηματίσουμε τα βραχάκια χρησιμοποιήσαμε πλαστελίνη και τοποθετήσαμε μικρά στικ αρίθμησης. Στη συνέχεια περάσαμε στα ξυλάκια τις μονάδες από το αριθμητήριο. Και επειδή μπορεί να μην έχετε κάποιο σπασμένο αριθμητήριο, μπορείτε να κάνετε την δραστηριότητα με ζυμαρικά ή να κόψετε καλαμάκια σε μικρά κομμάτια.


Μια εύκολη δραστηριότητα που μπορούν να εκτελέσουν μόνα τους τα μικρά νηπιάκια (ηλικίας 3+).Το μόνο που χρειάζεται να τους δίνετε εσείς τις οδηγίες και αυτά θα τις ακολουθήσουν πολύ εύκολα.  Με αυτό τον τρόπο εξασκείται  η λεπτή κινητικότητα των παιδιών ενώ παράλληλα ενισχύεται η δημιουργηκότητα και η φαντασία τους. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αριθμούς και ποσότητες καθώς έρχονται σε επαφή με  απλές μαθηματικές πράξεις.

3. Παγωτάκια στο χαρτί.

Καλοκαίρι δίχως παγωτά δεν γίνεται! Αν ζητήσεις από τα παιδιά να σου πουν μια λέξη που χαρακτηρίζει για αυτά το καλοκαίρι, σίγουρα αυτή είναι το παγωτό. Το καλοκαίρι, λοιπόν,  μετριέται με παγωτά. Με έναν πολύ εύκολο τρόπο φτιάξαμε μπάλες για τα χωνάκια μας. Σχεδιάσαμε σε ένα χαρτί τα χωνάκια και για να σχηματίσουμε τις μπάλες, χρησιμοποιήσαμε στρογγυλά κομμάτια βαμβάκι, τα οποία συγκρατήσαμε με ξύλινα μανταλάκια! Στη συνέχεια τα βουτήξαμε σε χρώματα τέμπερας και στολίσαμε τα χωνάκια μας! Φροντίστε το  αντικείμενο που θα τοποθετήσετε την τέμπερα να είναι λίγο βαθύ γιατί το βαμβάκι θα χρειαστεί να απορροφήσει αρκετή ποσότητα χρώματος. Εμείς διαλέξαμε τη μεταλλική θήκη για ατομικά κέικ.
Είναι από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που εξασκούν την λεπτή κινητικότητα και αρέσει πολύ στα παιδιά! Ακόμη και τα μικρότερα (ηλικίας 2+ ετών) λατρεύουν να κάνουν στρογγυλές μεγάλες κουκίδες, όπως αυτές της τελευταίας εικόνας.

Μην ξεχνάτε πως το καλοκαίρι πάνω από όλα είναι διασκέδαση και ξεκούραση, οπότε αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν με ποιες καλοκαιρινές δραστηριότητες θα απασχοληθούν.